Wat is een Dynamisch aankoopsysteem (DAS)?

Een Dynamisch Aankoopsysteem (DAS) is een virtuele kaartenbak van leveranciers of potentiële opdrachtnemers. Als leverancier dient u zich eerst te kwalificeren voor een specifiek onderwerp bij een specifieke opdrachtgever. De stappen om in te schrijven kunnen verschillen per inkopende organisatie.

Zodra u alle gevraagde informatie op het CTM-platform heeft ingezonden, kunt u door de opdrachtgever als gekwalificeerde leverancier worden aangemerkt. Als gekwalificeerde leverancier ontvangt u automatisch per e-mail een uitnodiging voor elke nieuwe offerte-aanvraag. U kunt per aanvraag beslissen of u een offerte wilt aanbieden.

Hoe werkt het?

Als leverancier schrijft u zich in bij een specifieke ‘Kwalificatie’,’Categorie’ of ‘Vakgebied’. Hiervoor volgt u onderstaande stappen:

 1. Ga naar https://www.ctmsolution.nl/marktplaats/ voor een overzicht van alle kwalificaties.
  Tip: Gebruik de zoekfilter rechts bovenaan om te zoeken op (delen van een) onderwerp of organisatie.
 2. Klik op de titel van het vakgebied waarvoor u de inschrijving wilt starten.
 3. Accepteer de uitnodiging.
 4. Accepteer de voorwaarden tot deelname.

De volgende pagina toont het overzicht van de aanmelding. Hier ziet u onder andere:

 • Aanvraaginformatie. Meer informatie over het vakgebied, waaronder de uitnodigingsbrief en de documenten.
 • Antwoordformulier. De onderdelen die voor u beschikbaar zijn gemaakt om informatie aan te leveren.
  Bijvoorbeeld: een vragenlijst en/of een map om documenten toe te voegen.

Tip: raadpleeg onze handleiding voor meer informatie over de stappen om een aanmelding te doorlopen. De handleiding downloadt u vanaf de homepagina.

Belangrijk: Wanneer uw antwoordformulier gereed is, gebruik dan de blauwe knop Verzenden om uw aanmelding te versturen. De inkopende organisatie beoordeelt vervolgens uw inschrijving. Als gekwalificeerde leverancier ontvangt u automatisch uitnodigingen voor offertetrajecten die binnen het vakgebied worden uitgezet.

Wie kan inschrijven voor een DAS?

Een DAS staat open voor de gehele markt om deel te nemen. Aan een DAS kunnen uitdrukkelijk kleinere bureaus, lokale bureaus of ZZP’ers deelnemen. Dit is een doelgroep waar vaak veel expertise en ervaring aanwezig is, maar die door de omvang van huidige raamcontracten niet in aanmerking komt zonder detacheerder.

Waarom wordt een DAS gebruikt?

Een DAS wordt veel gebruikt voor inhuur van externe expertise. Daarnaast kan een DAS ook voor opdrachten met resultaatverplichting, voor projecten of voor producten worden gebruikt. Op basis van het aanbod van leveranciers kunnen inkopers snel en trefzeker de juist gekwalificeerde externe professional voor het juiste tarief selecteren.

Aanvullende informatie

Wat is een kwalificatie en offerte-aanvraag?

Om toegelaten te worden tot een ‘Vakgebied’ of ‘Categorie’ moet een leverancier eerst een aanmeldingsprocedure doorlopen, dit heet op het CTM-platform de kwalificatie. Een kwalificatie kan meerdere jaren open staan, zodat organisaties zich op ieder moment kunnen aanmelden om gekwalificeerd te worden.

De offertetrajecten van de aanbestedende dienst of inkopende partij worden uitgezet in het Vakgebied. Alle gekwalificeerde leveranciers worden hiervan automatisch op de hoogte gehouden middels een e-mail. Per offerte-aanvraag wordt u door de opdrachtgever uitgenodigd om een offerte aan te leveren via het CTM-platform.

Wat is de rol van CTM Solution/EU-Supply?

Het platform waarop het Dynamisch Aankoopsysteem draait wordt ontwikkeld door EU-Supply. CTM Solution is de distributeur van het platform in de Benelux.

Ik heb geen inloggegevens. Hoe krijg ik die?

Via www.ctmsolution.nl kunt u zich via de rode knop rechts bovenin registreren. Nadat uw registratie bij ons is binnengekomen duurt het maximaal 1 werkdag voordat uw registratie goedgekeurd wordt en u met het platform kunt werken. Na goedkeuring van uw registratie kunt u zich aanmelden/kwalificeren bij alle marktplaatsen en dynamisch aankoopsystemen op het CTM-platform.

Ben ik gekwalificeerd?

Nadat u bent gekwalificeerd, ontvangt u automatisch in uw inbox een uitnodiging op het moment dat de eerstvolgende offerte-aanvraag wordt gestart. Indien uw aanmelding niet in orde is ontvangt u een afwijzing. U kunt dan uw aanmelding wijzigen en opnieuw versturen. U wordt dan opnieuw beoordeeld.

Hoe kan ik een collega aan de kwalificatie of offerte-aanvraag toevoegen?

 • Ga naar de kwalificatie of offerte-aanvraag.
 • In het overzicht van de aanmelding klikt u op de link ‘Beheer toegang voor collega’s’.
 • Vervolgens klikt u op ‘Bewerk teamleden’, zodat u gebruikers kunt selecteren en toevoegen. Klik vervolgens op ‘Opslaan’.
 • Tenslotte geeft u de rechten ‘Editor’ aan en kunt u ‘Opslaan’.

NB: Elke ‘Editor’ en de ‘Eigenaar’ die is ingesteld in de kwalificatie ontvangt een uitnodigingsbericht op het moment dat er een nieuwe aanvraag wordt verstuurd.

Hoe bepaal ik wie binnen mijn organisatie de uitnodiging ontvangt voor de inhuur aanvragen?

Elke ‘Editor’ en de ‘Eigenaar’ die is ingesteld in de kwalificatie ontvangt een uitnodigingsbericht op het moment dat er een nieuwe aanvraag wordt verstuurd. Zie ook het item ‘Hoe kan ik een collega aan de kwalificatie of offerte-aanvraag toevoegen?‘ hierboven.